Een vast energietarief

Het is logisch dat je je niet elke dag bezig houdt met je energietarief en het contract bij je energieleverancier. Ondanks dat je een vast contract hebt, is het toch goed om een paar keer per jaar een blik te werpen. Is jouw vaste energietarief inmiddels niet te hoog in vergelijking met de tarieven die nu gelden of verloopt het nog niet in een variabel tarief omdat je contract bijna afloopt?

Wat is een vast energietarief?

Wanneer je een contract hebt gesloten voor een langere periode van bijvoorbeeld een 1 of 2 jaar, dan maak je gebruik van een vast tarief. Over de gehele looptijd van je contract, zal dit tarief bij je in rekening worden gebracht voor elke m3 of kWh die je verbruikt in je woning. Deze tarieven mogen dus niet wijzigen tijdens de looptijd van je contract. Aan het einde van je contract, zal het vaste tarief overgaan in een variabel tarief. Vanaf dat moment mogen de tarieven twee keer per jaar wijzigen, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Energieleveranciers hechten meer waarde aan vaste contracten en dus ben je voordeliger uit wanneer je de tarieven op je contract vast zet.

Loopt je huidige contract af? Kies dan voor een verlengingsaanbod met vast tarief of voor een nieuw contract met een vast tarief. Zorg in ieder geval dat je niet in de variabele tarieven terecht komt, je betaalt anders structureel te veel voor je gas en stroom.  

Zet je tarieven vast en bespaar

Eigenlijk wordt altijd geadviseerd om een contract met een vast energietarief te nemen. Dit is een stuk voordeliger dan contracten met een variabel tarief. Ook heb je de zekerheid dat je voor een langere periode gebruik maakt van voordelige tarieven. Vergelijk meerdere keren per jaar de tarieven van meer dan 28 energieleveranciers. Hierdoor zie je direct wat je kunt besparen op je maandelijkse energierekening. Je kunt  zomaar tot €300,- per jaar besparen. Zonde als je dan structureel te veel betaalt voor je gas en stroom, ondanks je vaste tarieven. Want ook met een contract met een vast energietarief kun je gewoon overstappen. Prettig geregeld!